dilluns, 11 de febrer del 2019

La campana de Santa Maria de Finestres toca sola

La Lliberada va morir a les tres de la matinada del dia 21 de juny. Poc després de la seva mort es passà la notícia als campaners perquè a l'hora acostumada, que l'hora de l'Angelus, toquessin a morts. Però no fou així, sinó que les campanes no es varen tocar fins a les nou del matí. A pesar de tot, la notícia de la mort de la Serventa de Déu, havia corregut com una centella per tota la vila.

El cas extraordinari és que a aquella mateixa hora la campana de tocar a missa de Santa Maria de Finestres va tocar tota sola unes vint-i-set batallades. Tot i la distància que hi ha d'aquell santuari, aquell mateix matí ja corria la notícia per Olot, relacionant el fet amb la mort de la Lliberada.

Monestir de Santa Maria de Finestres
By Merdaseca - Treball propiCC BY-SA 4.0Link
En Joan Calvó i Morató ho explica així: «La singular coincidència d'haver tocat la campana en el mateix matí del dia que va morir la fidelíssima esposa de Jesucrist, i quasi al mateix temps que tocaven les campanes d'aquesta vila, i en no succeir en el Priorat res a que pogués aplicar-se l'extraordinari avís, i finalment el celebrar-se en ell tots els anys la festa principal en el dia de la Santíssima Trinitat, a la que la Serventa de Déu tenia particular devoció, ha donat peu a creure que la campana havia tocat per la difunta Lliberada.» Altres encara hi han volgut veure en el número de les batallades, vint-i-set, el corresponent a les vegades que precisament en el Trisagi a la Santíssima Trinitat es canta el Sant, Sant, Sant, és a dir, tres vegades nou.

El fet dels tocs de la campana el va testificar en una detallada relació i sota jurament, el que en aquell moment era rector de la parròquia i custodi del santuari, testimoni ocular, Rev. Antoni Guinart, relació que firmaren, també com a testimonis oculars, altres sis persones que hi eren presents, fent notar que registraren el campanar, l'església i totes les dependències, sense trobar a ningú que hagués pogut tocar la campana, i sense poder trobar cap explicació natural al fet.



Font: Butlletí informatiu sobre la causa de canonització de Lliberada Ferrarons - Nº 10 - Juliol 1990