dijous, 7 de juny del 2012

INFORMATITZAT L'ARXIU DE LA CAUSA DE LA LLIBERADA



L’arxiu de documents relacionats amb la Causa de Beatificació de la Lliberada Ferrarons i Vivés (1803-1842) ha anat creixent amb els anys. Des de l’any 2003, quan es va celebrar el segon centenari del seu naixement, s’han anat recollint llibres publicats, articles, estampes, fulletons... i s’ha creat la sala d’exposició i d’arxiu a l’església de la Mare de Déu del Carme on es guarda tot aquest material.

         Actualment, però, estem acostumats a tenir-ho tot en digital i vam veure interessant poder-ho passar tot de manera que es pogués consultar fàcilment des de l’ordinador. Vam tenir la sort de trobar qui ens realitzés tota aquest feina i continués encara ajudant en aquest aspecte informàtic, la Lurdes Torrent. Ella és qui ha fet tota aquesta feina de crear una base de dades de l'arxiu de la Lliberada: notícies, llibres, revistes, etc. Aquesta base de dades descriu cada article: nom i cognoms de l'autor, dades sobre la publicació (llibre, revista, any d'edició, número i pàgina), una breu descripció del contingut i un enllaç a la versió que hem escanejat, de manera que es pugui consultar tot sense necessitat d'haver d'anar a l'arxiu físic ni sortir de la base de dades. També ens fa saber si està continguda en la Positio (document base de la Causa) i de la pàgina on surt aquesta informació i el número, per si cal comprovar alguna cosa.


A més  a més ens serveix per crear un índex ordenat: per any, autor, publicació... i saber el que tenim de la Positio. També ens ajuda a fer cerques ràpides.

Els documents escanejats estan ordenats per anys de publicació dins d'una carpeta. De manera que tant es poden consultar mitjançant la base de dades com, si se sap l'any, navegant per les carpetes.

Els avantatges de tenir una base de dades i l'arxiu escanejat són, a més de les que ja hem anomenat,
  • que això  ens permet conservar millor l'arxiu en paper, ja que no l'hem d'anar manipulant contínuament per fer-hi consultes.
  • facilitem la feina de les persones que treballen en la causa de la Lliberada: no han de fer desplaçaments i la forma de consulta és molt més ràpida i eficaç.

         Si algú està interessat a saber més coses de la venerable Lliberada Ferrarons, pot posar-se en contacte amb l’equip que treballa per la Causa escrivint-nos a lliberada@lliberada.org.